Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Ανάλυση του VIDEO ASSISTANT REFEREE από τον Νίκο Φιλιππιάδη

Αποτέλεσμα εικόνας για νικος φιλιππιαδης φουλ ποδοσφαιρο

Επιμέλεια Νίκος Φιλιππιάδης
Πρώην διεθνής διαιτητής FIFA

Λέγεται πως  σε λίγο ίσως και με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE υποδεχτούμε και έναν ακόμη σύμμαχο βοηθό συνεργάτη του διαιτητή το λεγόμενο V.A.R (VIDEO ASSISTANT REFEREE).
Αποτέλεσμα εικόνας για VIDEO ASSISTANT REFEREE
Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι αισιόδοξος ούτε ως προς την χρήση του,αλλά κυρίως γιατί δεν διαθέτουμε γήπεδα με υποδομές για να εγκατασταθεί το σύστημα.Άραγε θα το υποδεχτούμε χωρίς καχυποψία και θα το αποδεχτούμε η στην συνέχεια θα βρούμε κάποια ομοιοκαταληξία κατά την διάρκεια του αγώνα τραγουδώντας το ένα..δύο ..τρία και όταν δεν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να ρίχνουμε κατάρες στην νέα τεχνολογία αφού έχουμε την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης μαζί και πρόβλημα αξιοπιστίας στις αποφάσεις των διαιτητών.
                             Λειτουργία του νέου συστήματος
Με το νέο σύστημα στην παρέα των τεσσάρων διαιτητών προστίθεται και ο 5ος έργο του οποίου είναι να παρακολουθεί από ειδικά διαμορφωμένο χώρο από μόνιτορ την εικόνα που θα του στέλνουν οι κάμερες,έχοντας δίπλα του και τον χειριστή του VIDEO.Σε κάποια καθοριστική φάση η σε λάθος του διαιτητή που χρειάζεται διερεύνηση ειδοποιεί μέσω ενδοεπικοινωνίας τον διαιτητή η αντίστροφα και ο διαιτητής μπορεί να ζητήσει  την βοήθεια του.
Το παιχνίδι σταματάει και ο διαιτητής και μόνο αυτός και με την βοήθεια του 5ου σε ειδική οθόνη εντός του αγωνιστικού χώρου βλέπει την <<επίμαχη φάση>> και αποφασίζει.
Απαγορεύεται η προσέγγιση στην συγκεκριμένη οθόνη αξιωματούχων παραγόντων,παικτών,προπονητών γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν με κίτρινη κάρτα η ακόμη και με κόκκινη.
Ο 5ος διαιτητής λέγεται ότι μπορεί να είναι εν ενεργεία η και βετεράνος αλλά θα πρέπει να εξοικειωθεί με την νέα τεχνολογία.
Ερώτημα:Θα λειτουργεί και θα παρεμβαίνει ανάλογα με τον βαθμό του σφάλματος η καμιά φορά θα λειτουργεί ανάλογα με το χρώμα κάποιας ομάδας;Ποιος θα είναι ο 5ος;Από που θα προέρχεται;Από που θα κατάγεται;Θα υπάρξει καχυποψία;
Στην Ελλάδα ζούμε στην χώρα των θαυμάτων,της ψευτιάς, της υποκρισίας της διαφθοράς.
Εύχομαι ο V.A.R τουλάχιστον από το ποδόσφαιρο να τα εξαλείψει.Ο χρόνος θα δείξει αν είναι πολύτιμος συνεργάτης και βοηθός του διαιτητή με συγκεκριμένη και όχι αλόγιστη χρήση σε καθοριστικές φάσεις επιτυχίας-επίτευξης τέρματος από οφ σαιτ-με το χέρι,με φάουλ και με την σκέψη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να μην μετατραπεί σε αγώνας μπάσκετ.