Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ


Σε λειτουργία είναι και τα εξήντα ένα (61) συνολικά σχολεία του Δήμου Λαγκαδά, αφού ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες εργασίες επισκευής στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά και στο 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών, όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Προτεραιότητα του Δήμου μας ήταν εξαρχής η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με απόλυτη ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας. Οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τις Διευθύνσεις των σχολείων και κάθε απόφαση για τη λειτουργία τους ή μη, λαμβάνονταν σε συνεννόηση και κατόπιν της θετικής εισήγησης των Διευθυντών τους.

Παρόλα τα μέτρα πρόληψης που είχαν ληφθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Σχολείων (έλεγχος υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, λειτουργία θέρμανσης), ο συνεχιζόμενος για 11 ημέρες παγετός με θερμοκρασίες που στον Δήμο μας έφταναν και τους – 19 βαθμούς κελσίου και η πρωτοφανής κακοκαιρία που επηρέασε κάθε περιοχή του Δήμου, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και σημαντικές καταστροφές στην πλειοψηφία των σχολικών μας κτιρίων.

Με την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ο Δήμος Λαγκαδά διέθεσε όλο τον τεχνικό του προσωπικό ενώ επίσης συνεργάστηκε και με εξωτερικά συνεργεία, ώστε να γίνει το ταχύτερο δυνατό η καταγραφή και επιδιόρθωση των προβλημάτων στα σχολεία μας.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή τα μηχανήματα του Δήμου φρόντισαν για τον καθαρισμό των δρόμων που οδηγούν στα σχολεία αλλά και διόδων εντός των προαύλειων χώρων για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των μαθητών μας σε αυτά.
Οι φθορές όμως που είχαν προκληθεί ήταν σε πολλές περιπτώσεις τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 200 κατεστραμμένα σώματα θέρμανσης, δεκάδες κατεστραμμένοι κυκλοφορητές και καυστήρες πετρελαίου και πολλές σπασμένες κεντρικές σωληνώσεις ύδρευσης. Στα περισσότερα δε σχολικά κτίρια οι σωληνώσεις παρέμεναν παγωμένες έως και 10 ημέρες μετά τη λήξη της κακοκαιρίας, ενώ πολλά προβλήματα προέκυπταν με την επαναλειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέες άμεσες παρεμβάσεις και εργασίες επισκευής.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που δώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στον χρόνο, στην κάλυψη των τεράστιων χιλιομετρικών αποστάσεων του Δήμου μας αλλά και στην παλαιότητα πολλών σχολικών υποδομών, η συνεργασία και η βοήθεια των Προέδρων όλων των Δημοτικών και Τοπικών μας Κοινοτήτων ήταν ουσιαστική και πολύτιμη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης αξίζει σε όλους τους εργαζομένους του Δήμου Λαγκαδά και της ΔΕΥΑΛ, που εργάστηκαν ακατάπαυστα όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και σοβαρών προβλημάτων.

Τέλος, ευχαριστούμε τους Διευθυντές και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του Δήμου μας για τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, με στόχο να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια τα σχολεία μας.