Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ιδού οι 10 αλλαγές που εξετάζει η FIFA


Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο έτσι όπως τις βλέπει ο νέος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA   Μάρκο Φαν Μπάστεν:

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΦΣΑΙΝΤ
"Η προσωπική γνώμη μου: Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι' αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο".

ΠΟΙΝΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΙ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
"Υπάρχουν λίγες κίτρινες κάρτες για την ομάδα που επιτίθεται. Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσο μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11".

ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΕ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ
"Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση".

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
"Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του χρόνου. Οι θεατές θέλουν να δουν δράση, γκολ, μονομαχίες. Όσο πιο αργή η αλλαγή, η εκτέλεση ενός φάουλ ή οι πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία παίκτη, τόσο περισσότερος χρόνος χάνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Γι' αυτό, συζητούμε επίσης να κάνουμε τα τελευταάι 10 παιχνίδια του αγώνα μία περίοδο αποτελεσματικού χρόνου. Η μπάλα πρέπει να κυλάει συνεχώς σε αυτά τα δέκα λεπτά, επειδή όταν μία ομάδα προηγείται πριν από το τέλος, κάνει τα πάντα για να 'ροκανίσει' τον χρόνο, με τις αλλαγές για παράδειγμα".

ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
"Το συζητάμε επίσης, είναι μία πιθανότητα. Παρ' όλα αυτά, μόνο σε διοργανώσεις νέων. Πρέπει να σκεφτούμε και τον διαιτητή, ο οποίος πρέπει πάντα να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
"Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένας προπονητής θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό σημαίνει μάξιμουμ δώδεκα αλλαγές. Θα ήταν σπατάλη χρόνου. Συζητάμε για μία ή δύο επιπρόσθετες αλλαγές στην παράταση, που το βρίσκω καλό. Παρ' όλα αυτά, το παιχνίδι και η ροή του πρέπει να προστατευθούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από αυτό".

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ
"Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες στους διαιτητές, οι οποίοι κοστίζουν σε χρόνο. Γι' αυτό, θα ήταν καλή ιδέα εάν, όπως στο ράγκμπι, μόνο ένας παίκτης μιας ομάδας, ο αρχηγός, μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή".

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΟΥΛ
"Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα".

8V8 ΑΝΤΙ 11V11 ΣΕ ΜΚΡΟ ΓΗΠΕΔΟ
"Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να παραμείνουμε στο 11 εναντίον 11 σε έναν μεγάλο αγωνιστικό χώρο. Αλλά στους νέους ή στους βετεράνους άνω των 45 ετών, το 8V8 θα ήταν τέλειο, σε ένα μικρότερο μέρος. Θα είχαν περισσότερες φορές την μπάλα, θα συμμετείχαν περισσότερο στο παιχνίδι, θα διασκέδαζαν πιο πολύ, επειδή θα έπρεπε να τρέχουν περισσότερο".

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
"Βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα του παιχνιδιού. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των 80 αγώνων σε ένα επίπεδο που δεν είναι το μεγαλύτερο για έναν παίκτη σε 50 αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρέπει να βοηθήσουμε αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραχίμοβιτς, τους οποίους θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, ώστε να είναι πνευματικά και σωματατικά έτοιμοι, επειδή θα έχουν λιγότερα παιχνίδια".