Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Εθνική κυριαρχία (αλλά όχι στο ποδόσφαιρο)


Τελικά η «Α» επιβεβαιώθηκε πλήρως με το ρεπορτάζ της την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε τονίσει για το «θρίλερ του Οκτώβρη» αναφερόμενη στις εκλογές της ΕΠΟ, οι οποίες μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προσφυγή του κ. Μητρόπουλου, αλλά και η απόφαση-σταθμός του Διαιτητικού Δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και σε κάποιον που δεν εμπλέκεται στα «παιχνιδάκια» των ενώσεων και να απευθυνθεί απ’ ευθείας στα σωματεία, τα οποία παλεύουν με νύχια και δόντια για την επιβίωσή τους. Τα σωματεία μέχρι τώρα ήταν ο φτωχός συγγενής του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τους προέδρους των ενώσεων, οι οποίοι μέσω των εκλογών της ΕΠΟ περνούσαν ζωή χαρισάμενη.

Και βέβαια οι ενώσεις ήταν που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να ισχύσει η νομιμότητα και να οδηγηθούμε με βάση τον νόμο σε εκλογή Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μέσω εκλεκτόρων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει στην ΕΠΟ από τις εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν με το σύστημα  των εκλεκτόρων, -αν βεβαίως η FIFA δεν απαιτήσει την αλλαγή του νόμου- αφοπλίζει τα παιχνίδια των προέδρων των ενώσεων κα δίνει την ευκαιρία στην Ομοσπονδία να μοιράσει το καρπούζι στη μέση.

Ερωτήματα

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητρόπουλος για την κίνησή του να καταθέσει προσφυγή είχε ενημερώσει και τους τέσσερις μεγάλους. Τους κ.κ. Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζο που στηρίζουν την παράταξη Γραμμένου και τον κ. Μαρινάκη που είναι ο υποστηρικτής του έτερου υποψηφίου, του Ελευθεριάδη. Εντύπωση προκαλεί πως οι νομικοί σύμβουλοί τους δεν είδαν ότι η προσφυγή Μητρόπουλου ήταν 100% έγκυρη και γι’ αυτό την έκανε αποδεκτή το ΔιαιτητικόΔικαστήριο. Για ποιο λόγο δεν αντέδρασαν; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι και οι δύο πλευρές κράτησαν αυτό το υπερόπλο για την επομένη των εκλογών. Δηλαδή, να ακυρώσουν την εκλογική διαδικασία πατώντας επί της ουσίας στην παράβαση του νόμου.

Επίσης προκαλεί εντύπωση το  πώς οι νομικοί των δύο παρατάξεων δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Δεν ήξεραν; Ή γνώριζαν και απλά το έκρυβαν διότι έτσι τους βόλευε; Για παράδειγμα, ο κ. Γραμμένος, εκτός του ότι είναι νομικός, στο καταστατικό της ένωσης τους έχει συμπεριλάβει τη διάταξη για τους εκλέκτορες, όπως αποκάλυψε η «Α» την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση της FIFA

Χθες αργά, έγινε γνωστό ότι παρενέβη η FIFA, μετά από ειδοποίηση της ΕΠΟ για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, και προτροπή του Σταύρου Κοντονή (να επέμβει), και αποφάσισε να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς Επιτροπίας για εννέα (9) μήνες. Ακύρωσε την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου –απόφαση για την ο Σταύρος Κοντονής συνεχάρη τα μέλη της Διαιτητικής Επιτροπής–, επέκτεινε τη θητεία του Δ.Σ. της ΕΠΟ  κατά δύο εβδομάδες, και γνωστοποίησε ότι θα διορίσει διοικούσα επιτροπή μετά από διαβουλεύσεις.

Λεπτομέρειες για την εν λόγω απόφαση δεν έχουν γίνει γνωστές – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που η «Α» βρισκόταν στο πιεστήριο.

Απορίες όμως υπάρχουν πολλές. Και ξεκινάμε.

1] Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου εξεδόθη την Τετάρτη, 12/10. Ποιος και με ποια δικαιοδοσία από την ΕΠΟ ενημέρωσε την FIFA υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο, αφού η θητεία του Δ.Σ. είχε περατωθεί στις 5/10; Βεβαίως, η FIFA θα μάθαινε εύκολα το περιεχόμενο της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει διά νομίμου οδού.

2] Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές, είχε δημιουργηθεί κατ’ εικόνα του Καταστατικού της FIFA. Πέραν των συγχαρητηρίων του κ. Κοντονή για την εφαρμογή του νόμου, πώς γίνεται η FIFA να ακυρώνει μια απόφαση οργάνου που η ίδια έχει θεσπίσει ως ανεξάρτητη αρχή, και μάλιστα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κοντονή;

3] Όταν ο Σταύρος Κοντονής συγχαίρει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την εφαρμογή του νόμου, και η FIFA την ακυρώνει, ποια θα είναι η θέση του υφυπουργού μετά τις πομπώδεις δηλώσεις του για «εφαρμογή του νόμου και όχι του Καταστατικού της ΕΠΟ» και γενικότερα για το «φτύσιμο» της FIFA στις αποφάσεις οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, που συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν με υποδείξεις της ίδιας της FIFA;

4] Αφού ο Σταύρος Κοντονής συνεχάρη το Διαιτητικό Δικαστήριο για την εφαρμογή του νόμου, γιατί στη συνέχεια ζήτησε την επιτροπεία της FIFA για το ποδόσφαιρο; Ο ίδιος ως υφυπουργός με τους υπάρχοντες νόμους δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία του, η ακόμη κι αν χρειαζόταν βελτίωση ο νόμος γιατί δεν παρενέβη νομοθετικά; H προτροπή του να καλέσει τη FIFA δεν υποδηλώνει αδυναμία διοίκησης και πλήγμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε εξωτερική παρέμβαση;

5] Τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εξέδωσαν απόφαση με βάση το Καταστατικό της FIFA και  την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, θα δεχθούν την απόφαση αυτή ή θα τα βροντήξουν και θα φύγουν;
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr