Ολοκληρώθηκε το τριήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Σάμο, με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – Επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό».
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα, τα οποία στη συνέχεια καταγράφηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα στο κείμενο συμπερασμάτων που ακολούθησε.
Κοινή διαπίστωση και κεντρικό μήνυμα όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη συνεργασίας και συνυπευθυνότητας Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαγκαδά επεσήμανε τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα η προσφυγική κρίση, έχοντας ως άμεσους αποδέκτες τους Δήμους της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες:
“Η αυτοδιοίκηση έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού. Οι άνθρωποί της έχουν δώσει τις εξετάσεις τους και τις έχουν περάσει. Έχουν υποστηρίξει δομές χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς μέσα. Έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και προσφοράς για την περίθαλψη και την φροντίδα των προσφύγων.
Η έλλειψη σχεδίου όμως, η απουσία ενημέρωσης, οι μονομερείς ενέργειες και η συνεχιζόμενη άνιση κατανομή προσφυγικών πληθυσμών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε συνέπειες πέρα και πάνω από τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης.
Η Κεντρική Μακεδονία σηκώνει σήμερα το 50% του βάρους του προσφυγικού πανελλαδικά. Οι περιοχές της βόρειας και δυτικής Θεσσαλονίκης, έχουν κατά αποκλειστικότητα επωμιστεί το βάρος της εκκένωσης της Ειδομένης.
Στον Δήμο Λαγκαδά λειτουργούν αυτή τη στιγμή 4 δομές φιλοξενίας προσφύγων, εντός των διοικητικών του ορίων ή σε γειτνίαση με αυτά. Σε έναν Δήμο που έχει την ευθύνη 47 κοινοτήτων και οικισμών, με τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα, προστίθενται συνεχώς επιπλέον ευθύνες για την εξυπηρέτηση των νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων. Ευθύνες για την υπηρεσία καθαριότητας, την αποκομιδή απορριμμάτων αλλά και τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής, τάξης και ασφάλειας που βρίσκονται υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη δεδομένη στιγμή.
Η Δημοτική Ενότητα Κορώνειας του Δήμου Λαγκαδά στην οποία ανήκουν τόσο το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια όσο και ο νέος χώρος στο εργοστάσιο “SINATEX” (στο όριο με τη Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά), αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας και υγειονομικής περίθαλψης. Το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου υπολειτουργεί καθώς οι δομές και οι υπηρεσίες του έχουν συρρικνωθεί.
Οι ίδιες σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και στα Κέντρα Υγείας Λαγκαδά και Σοχού, τα οποία εκ των πραγμάτων καλούνται να υποστηρίξουν υγειονομικά τις νέες δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί.
Η αστυνόμευση σε όλο το Δήμο Λαγκαδά είναι εξαιρετικά ελλιπής, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλεται, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό και οχήματα.
Οι οργανώσεις που βιώνουν από κοντά την κατάσταση προειδοποιούν, οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειές της προειδοποιούν, οι ίδιες οι ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα κέντρα φιλοξενίας συνηγορούν στο ίδιο μήνυμα:
Η αιφνιδιαστική και μονομερής, χωρίς σχέδιο κατανομή των προσφύγων από την Ειδομένη στις περιοχές της βόρειας και δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ίση και δίκαιη κατανομή τους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμού και αναλογικότητας, σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.”
Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, όπως παρουσιάστηκε, συνοψίζεται σε έξι άξονες με βασική προϋπόθεση η Αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο στο εθνικό σχέδιο υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και να μην λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της.
Μεταξύ άλλων η Αυτοδιοίκηση θεωρεί αναγκαίο τον καθορισμό κριτηρίων για την ισοκατανομή των προσφύγων, την υποστήριξη των Δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις.