Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Φιλιππιάδης:«Ας προσπαθήσουμε όλοι για την εξάλειψη της βίας»


Η βία μέσα στο ποδόσφαιρο ο ρόλος του διαιτητή στην ομαλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και στην εξάλειψη της βίας ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο πρόεδρος επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΜ Νίκος Φιλιππιάδης σε ομιλία του στον ΣΔΠΘ.


Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων οι Σάββας Δημητριάδης, Χασάν Μπαμπικέρ, Στέφανος Στεφανίδης, Δημήτρης Τσελεπάκης, Θεοδόσης Χασάπης, Μανόλης Παπαδόπουλος, Κώστας Παζαρλόγλου, Βασίλης Χατζηπαναγής, Νίκος Φράγκος, Βασίλης Ράπτης, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κελγιάνης, Λάμπρος Ανδριόπουλος.

Ο Νίκος Φιλιππιάδης μεταξύ άλλων είπε:

«Βία είναι μια λέξη που έχει εισβάλει βαθιά μέσα στο ποδόσφαιρο το οποίο το δηλητηριάζει και το καταστρέφει. Είναι μια λέξη με τρία γράμματα αλλά με τεράστιες καταστρεπτικές συνέπειες.

 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ισον θέαμα, χαρά, λύπη, συγκίνηση, αγωνία, ανάμεικτα συναισθήματα.

Tο λαϊκότερο άθλημα που συγκινεί και συναρπάζει, πολλές φορές βιάζεται, διώκεται, κακοποιείται, βασανίζεται από όλους μας. Τώρα τελευταία χρησιμοποιείται και ως μέσο πολιτικοποίησης και εμπορευματοποίησης».

Τι είναι όμως διαιτητής;

«Διαιτητής ίσον κριτής. Είναι αυτός που θα μοιράσει δικαιοσύνη στις διαγωνιζόμενες ομάδες, ο υπηρέτης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αποστολή του είναι να εφαρμόζει τους κανονισμούς.

Πρέπει να είναι αντικειμενικός, αμερόληπτος, δυναμικός, ανεξάρτητος, υπεύθυνος, μια ολοκληρωμένη διαιτητική προσωπικότητα. Στις μέρες το ποδόσφαιρο έγινε πιο γρήγορο, συναρπαστικό και χρειάζονται πρόσθετα προσόντα.

Πρέπει να έχει θάρρος ο διαιτητής, αποφασιστικότητα, αντοχή και δύναμη διαφορετικά θα κάνει λάθη και από τα λάθη θα προκύψει και η βία.

Θα προκαλέσει βία αν τα σφυρίγματα και συμπεριφορά του είναι ευνοϊκή για τη γηπεδούχο ομάδα και εχθρική για τη φιλοξενούμενη, αν θεωρεί κάποιους παίκτες σπουδαίους και σημαντικούς και άλλους  άσημους και μικρούς και τους συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Αν δεν καταλογίσει ένα πέναλτι ή μια αποβολή που είναι επιβεβλημένη με το σκεπτικό πως θα φύγει από το γήπεδο και ακόμη με την καταγραφή ψευδών γεγονότων ώστε να πάρει εκδίκηση από προηγούμενο αγώνα».

Ο ρόλος του διαιτητή

«Ο διαιτητής δεν πρέπει να είναι τιμωρός και εκδικητικός. Να πηγαίνει έτοιμος και προετοιμασμένος σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Οφείλει να αξιολογεί τους παίκτες και ανάλογα να τους συμπεριφερθεί χωρίς διακρίσεις και συναισθηματισμούς. Τα σφυρίγματα δεν πρέπει να είναι εκνευριστικά.

Ο τρόπος που θα δείξει την κίτρινη κάρτα ή την κόκκινη να μην φανερώνει προσωπική ικανοποίηση και εμπάθεια.

Πρέπει να είναι και παιδαγωγός. Ενα χαμόγελο τη στιγμή που πρέπει μπορεί να είναι καταλυτικό για την ομαλή συνέχεια του αγώνα.

Τα άρθρα των κανονισμών είναι 17 αλλά υπάρχει και το 18ο  δηλαδή η σκέψη, η ευστροφία, η φαντασία του διαιτητή, η πρόβλεψη που αν μπορεί να σώσει ένα παιχνίδι οφείλει όλα αυτά να τα ενεργοποιήσει.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: «Οφείλεται να συγκρατείτε τα νεύρα σας και να μην φτάνεται σε ακραίες καταστάσεις. Είναι ένα παιχνίδι διασκέδαση, χαρά και όχι πόνος, οδυρμός».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: «Μπορεί να παίξει το ρόλο πυροσβέστη αλλά και του μπουρλιοτέρη και να παρασύρει και τους παίκτες . Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τον θέλει ψύχραιμο, ήρεμο, παιδαγωγό».

ΠΑΙΚΤΕΣ:  «Να πειθαρχείτε στις αποφάσεις ακόμη και όταν νιώθετε αδικία.. Αν δεχτείτε κίτρινη κάρτα μην αντιδράτε γιατί γρήγορα μπορεί να αλλάξει χρώμα και να γίνει κόκκινη αλλά και στην κόκκινη αποχωρώντας συγκρατηθείτε και μην εκτοξεύεται ύβρεις γιατί η ποινή μπορεί να διπλασιαστεί»

ΜΜΕ: Συχνά παρατηρούμε στα πρωτοσέλιδα να υπάρχουν πηχυαίοι τίτλοι παραμονή αγώνων. Παρακινούν τους πάντες σε μάχη και όχι σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι μεγαλοπαράγοντες με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της διαιτησίας δυναμιτίζουν και προετοιμάζουν πόλεμο. Ας αφήσουν τη διαιτησία να πορευτεί εν ειρήνη»
metrosport.gr