Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ζωντανεύει για 2η χρονιά η Νέα Σεβάστεια Σοχού

Ζωντανεύει για 2η χρονιά η Νέα Σεβάστεια Σοχού (βίντεο)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑαπό γαμήλιο γλέντι στη δεκαετία του 1950 στη Νέα Σεβάστεια Σοχού (πηγή: αρχείο Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά)
«Εδώ και δεκαετίες το χωριό μας δεν υπάρχει. Σώζεται μόνο σε άριστη κατάσταση η εκκλησία του χωριού και το δημοτικό σχολείο», λέει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σεβάστειας, Βασίλης Φωτιάδης, και συνεχίζει με αίσθημα αισιοδοξίας «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα το αναστήσουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, να του δώσουμε ζωή».

Κάπως έτσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σεβάστειας, διοργανώνει το 2ο αντάμωμα κατοίκων Σοχού, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 Π.μ. στον Άγιο Γεώργιο όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Μετά την εκκλησία, οι άνθρωποι του, αυτοί που έφυγαν πριν από δεκαετίες κυρίως λόγω μετανάστευσης, θα γλεντήσουν με πλούσιο ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα με τους: Γιάννη Χριστοδουλίδη, Τριαντάφυλλο Πουρσανίδη, Παύλο Ουργαντζίδη, Παναγιώτη Κυριακίδη και Φίλιππο Ανανικίδη στο τραγούδι, Δημήτρη Κεμετζετσίδη και Μπάμπη Παναγιωτίδη στην ποντιακή λύρα και Δημήτρη Μπουραζάνη στο κλαρίνο. Το λαϊκό πρόγραμμα θα συμπληρώσουν η Έφη Καρυπίδου και ο Γιάννης Ραμπιάδης.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώνουν τα χορευτικά του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονερίου Λαγκαδά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής Θεσσαλονίκης, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου «Ομόνοια» και του Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού.

Νέα Σεβάστεια Σοχού: Η ιστορία
Ένας από τους οικισμούς του νέου Δήμου Λαγκαδά, η Νέα Σεβάστεια Σοχού εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους του στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Είχε δημιουργηθεί το 1922 από Πόντιους πρόσφυγες που είχαν έρθει από τη Σεβάστεια (τουρκικά: Sivas). Κάποτε, σε αυτό το χωριό, ζούσαν περίπου 70 οικογένειες και ο τόπος είχε 2θέσιο δημοτικό σχολείο.
ΑναμνηστικήΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ έξω από τον Άγιο Γεώργιο στη Νέα Σεβάστεια Σοχού
19/2/1961, γαμπρός ο Πολύκαρπος Παπαδόπουλος και νύφη η Ελισάβετ Σαββίδου (πηγή: αρχείο Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά)
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία. Δύσκολες οι συνθήκες όμως χωρίς ρεύμα, χωρίς οδικό δίκτυο, χωρίς γιατρό... Σιγά σιγά ο κόσμος έφυγε για Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Σοχό, Κρύα Νερά, Χρυσαυγή, Κολχικό, Αυγή και αλλού...

Η εικόνα του εγκαταλελειμμένου χωριού ενέπνευσε το 1981 τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο να γυρίσει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Νέα Σεβάστεια: Χωριό ένα, κάτοικος ένας».

Σήμερα, τα μοναδικά κτήρια που στέκουν όρθια είναι το δημοτικό σχολείο (που βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης), ο ναός του Αγ. Γεωργίου και ο παλιός ξενώνας. Εκεί στο χωριό τους, ανάμεσα σε χαλάσματα σπιτιών, οι παλιοί κάτοικοι της Νέας Σεβάστειας θα γιορτάσουν ελπίζοντας ότι κάποια μελέτη για την αναβίωσή του ως δασικού χωριού, που έγινε από το πρώην Επαρχείο Λαγκαδά, θα προχωρήσει.
pontos-news.gr
Βασίλης Καρυοφυλλίδης