Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Eβαλαν την ποντιακή λύρα στο Μπάκιγχαμ!!!


Το μουσικό δίδυμο από τη Βέροια, που με όπλα την ποντιακή λύρα και το ανατρεπτικό του ρεπερτόριο κατάφερε να γίνει γνωστό από τη Βρετανία και την Αμερική μέχρι την Τεχεράνη και έκανε ακόμα και τον πρίγκιπα Κάρολο να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το είδος μουσικής, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Ο πρίγκιπας Κάρολος τους άκουσε προσεκτικά και τους βράβευσε. «Είναι ευγενής και γνωρίζει καλά από ιστορία και μουσική. Είναι θερμός υποστηρικτής του ελληνικού πολιτισμού», λένε γι’ αυτόν οι αδελφοί Τσαχουρίδη
Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι δυο αδέλφια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βέροια. Το DNA της μουσικής υπήρχε ανέκαθεν στο αίμα τους, αφού τόσο ο πατέρας τους όσο και ο παππούς τους έπαιζαν ποντιακή λύρα. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Ματθαίος. Μάλιστα σε ηλικία 12 ετών έκανε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Από τότε έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις, συναυλίες και φεστιβάλ, επιδεικνύοντας ένα πολύπλευρο ρεπερτόριο καθώς και μια σπάνια αυθεντικότητα δοσμένη με το δικό του μουσικό ηχόχρωμα. Ο Κωνσταντίνος, από την άλλη, ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 7 ετών, ενώ στα 14 του έκανε το πρώτο του δισκογραφικό βήμα. Και οι δυο μαζί, ως «dream team» της λύρας, κατάφεραν να κατακτήσουν το Λονδίνο, να παίξουν με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες, να συστήσουν στο εξωτερικό την ποντιακή λύρα και να γοητεύσουν με τον ήχο της τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος και τους βράβευσε. Σύντομα θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα παρουσιάσουν επί σκηνής κομμάτια του Πουτσίνι, του Τσαϊκόφσκι, του Χατζιδάκι, του Πλέσσα, του Ροντρίγκο, αλλά και του Στέλιου Καζαντζίδη. Πρωταγωνιστές, θα είναι η φωνή του Κωνσταντίνου και η ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη.



- Πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε τη μουσική παράσταση «Ψυχή και Σώμα» στο Μέγαρο Μουσικής;

Κωνσταντίνος: Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από φίλους που παραπονιούνται γιατί δεν ταξιδεύουμε συχνά για παραστάσεις στην Ελλάδα. Ετσι, αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή την παράσταση και να παρουσιάσουμε ένα δείγμα της δουλειάς μας ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τις δυνατότητες της ποντιακής λύρας και της ανθρώπινης φωνής, αφού ερμηνεύω από παραδοσιακό ρεπερτόριο και Πλέσσα μέχρι όπερα.

Ματθαίος: Η ροή του ρεπερτορίου είναι μοναδική και δεν παρουσιάζεται αλλού. Το γεγονός ότι η λύρα έχει τη δυνατότητα να παίξει από Πουτσίνι, Τσαϊκόφσκι, Χατζιδάκι μέχρι Στέλιο Καζαντζίδη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Δεν έχετε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι η λύρα μπορεί να παίξει τα πάντα. Η ουσία είναι ότι η μουσική και η λύρα παντρεύονται από έρωτα και όχι από προξενιό.

- Πώς καταφέρνουν άραγε δύο παιδιά από τη Βέροια να πηγαίνουν στο Λονδίνο για σπουδές και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους;

Ματθαίος: Ολα ξεκίνησαν όταν κερδίσαμε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο το 1996. Μετά μας βράβευσε ο μητροπολίτης Βέροιας και Ναούσης Παντελεήμων για την πρωτιά στον νομό και μας έδωσε την πρώτη υποτροφία για σπουδές στο Λονδίνο. Ενα καλό στοιχείο που υπάρχει στο εξωτερικό είναι ο σεβασμός προς το άγνωστο, σε αυτή την περίπτωση στη λύρα. Μέσα από την αγάπη που τρέφω για τη λύρα, την οποία βλέπω σαν ένα τρίχορδο βιολί, κατάφερα να τους κάνω να την αγαπήσουν και στο εξωτερικό. Παίζω από Τζορτζ Μάικλ και ιρλανδική μουσική μέχρι τζαζ και κλασική μουσική. Εχω παίξει με τον Γιουσούφ Ισλάμ -τον Κατ Στίβενς- και βραβεύτηκα από την Ακαδημία Τεχνών στη Μεγάλη Βρετανία ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, βραβείο που μου απένειμε ο Μπράιαν Ινο.
Κωνσταντίνος: Το 1998 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο University of London στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Goldsmith College, όπως και ο αδελφός μου. Το να βρίσκεσαι από μια επαρχιακή πόλη σε μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές μητροπόλεις της Ευρώπης ήταν ένα σοκ. Το 2005 βραβεύτηκα από το Ελληνικό Ιδρυμα Λονδίνου για τη μουσική μου προσφορά ως Ελληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Αύγουστο του 2006 ανέλαβα ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας το 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο τη λαίδη Μαρίνα Μαρξ, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας.

- Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στον δρόμο προς την επιτυχία;

Κωνσταντίνος: Πολλές και, κυρίως, πρακτικές. Αρχικά πάθαμε πολιτιστικό σοκ γιατί μην ξεχνάς ότι ήρθαμε από μια επαρχιακή πόλη. Δευτερευόντως, οι οικονομικές δυσκολίες ήταν μεγάλες. Κάναμε ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. Μεταξύ πολλών άλλων, έχουμε καθαρίσει χαλιά και έχουμε δουλέψει σε σκυλάδικα. Καθένα όμως ήταν ένα τεράστιο σχολείο.

Ματθαίος: Η ειρωνεία είναι ότι το απόγευμα τραγουδούσαμε Τζον Τάβενερ στο πανεπιστήμιο και το βράδυ παίζαμε σε υπόγεια σκυλάδικα του Λονδίνου. Είμαστε υπερήφανοι γιατί από τις μαύρες συνοικίες του Νοτιοανατολικού Λονδίνου καταφέραμε να φτάσουμε στο Μπάκιγχαμ και να παίξουμε για τον Κάρολο.

- Πώς ήταν η γνωριμία σας μαζί του;

Κωνσταντίνος: Του δείξαμε την ποντιακή λύρα και ως γνήσιος μουσικόφιλος κάθισε μισή ώρα μαζί μας. Είχαμε την ευκαιρία να του παίξουμε, αφού το ζήτησε, ώστε να καταλάβει πώς ακριβώς συνδυάζονται ένα κλασικό κομμάτι, ένα παραδοσιακό ποντιακό αλλά και ένα ρουμάνικο τραγούδι -καθώς έχει σπίτι στα Καρπάθια- με την ποντιακή λύρα. Εντυπωσιάστηκε. Μάλιστα, μας κάλεσε στη συνέχεια και σε προσωπική ακρόαση. Γενικά, ως άνθρωπος ήταν φιλικός και τον ενδιέφερε πολύ τόσο η μουσική όσο και η προέλευση του οργάνου και των παραδοσιακών κομματιών.

Ματθαίος: Είναι ευγενής, τζέντλεμαν, γνωρίζει καλά από ιστορία και μουσική και συμπαθεί τους Ελληνες. Φαίνεται η αγάπη του για τη χώρα μας και είναι θερμός υποστηρικτής του ελληνικού πολιτισμού.

- Πού μπορούμε να σας βρούμε γενικότερα;

Κωνσταντίνος: Η ζωή μας κυλάει μεταξύ Λονδίνου και Βέροιας. Συνήθως, όμως, είμαστε στον δρόμο, αφού ταξιδεύουμε συνεχώς από την Τεχεράνη μέχρι το Λος Αντζελες. Γενικότερα, είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι λόγω των συναυλιών.

- Για ποιον λόγο επισκεφθήκατε το Λος Αντζελες;

Ματθαίος: Είχα μια συνεργασία με έναν λυράρη από το Αζερμπαϊτζάν, με τον οποίο κάναμε κάποιες ηχογραφήσεις, ενώ ακολούθησαν κάποιες επαφές σχετικά με ορισμένες συνθέσεις μας για τα βραβεία Grammy. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι παραπάνω. Μετά τις 9 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η συναυλία μας στο Μέγαρο Μουσικής, θα συνεχίσουμε με συναυλίες στο εξωτερικό, αλλά και κάποιες ακόμη στην Ελλάδα. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το τουρ στις 7 και 22 Οκτωβρίου με εμφανίσεις σε Στοκχόλμη και Λονδίνο αντίστοιχα.

- Τι μπορείς να πετύχεις με αυτό το είδος μουσικής στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνος: Η μουσική απευθύνεται σε πολύ κόσμο. Η Ελλάδα είναι η χώρα μας και τώρα -στον καιρό της κρίσης- χρειάζεται ανθρώπους να την υποστηρίξουν σε κάθε τομέα. Η μουσική θεωρώ πως είναι ένα δυνατό φρένο στην άτακτη κατηφόρα που έχουμε πάρει. Αγαπιέται εύκολα αυτή η μουσική, ιδιαίτερα όπως την έχουμε μεταμορφώσει.

«Ψυχή & Σώμα», Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Σάββατο 9 Μαΐου, στις 20.30

protothema.gr