Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Άμεση λύση στα προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Picture 0 for Άμεση λύση στα προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Την ανάγκη να τηρηθεί ένα σαφές και οριστικό χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων παρεμβάσεων για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης διατύπωσαν σήμερα τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των κατοίκων, του δήμου Λαγκαδά και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Το θέμα του ΧΥΤΑ εισήγαγε ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μάλιστα, επισήμανε πως αυτό το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 8 Απριλίου 2015, όταν λήγει και η τρίμηνη παράταση στην άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να το καταλάβουν όλοι», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Μάρκος Μπόλαρης, δήλωσε πως «είμαστε 40 χρόνια πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» και τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερκορεσμό των κυψελών 1 και 2 και από τα τεχνικά ζητήματα στην κυψέλη 3, όπου αποτίθενται τα σκουπίδια.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογράμμισε ότι «το μοντέλο των ΧΥΤΑ αποδείχτηκε και στην πράξη πλέον αποτυχημένο και ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης είναι ένα κακό παράδειγμα μιας παράλογης διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο κανονισμός ορθής λειτουργίας του».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ έκανε δεκτές όλες τις προτάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι από τις αυτοψίες των αρμοδίων υπηρεσιών προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα στο ΧΥΤΑ και η τρίμηνη παράταση λειτουργίας του δόθηκε μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, προκειμένου να μη γεμίσουν οι δρόμοι με βουνά σκουπιδιών. Ζήτησε επίλυση των προβλημάτων μέχρι τις 8 Απριλίου και προειδοποίησε πως με τους ρυθμούς που γίνεται η απόθεση σκουπιδιών περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ.

«Δεν είναι εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής…»

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, περιέγραψε το σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αποδεχόμενος τα προβλήματα στη λειτουργία του. «Καθημερινά διαχειριζόμαστε 1.500 τόνους σκουπιδιών που πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ. Κανείς δε λέει ότι ο ΧΥΤΑ είναι εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής… Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Ο δήμος Λαγκαδά

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Τσιρώνη, στη Μαυροράχη, ώστε να αποκτήσει ιδία άποψη της λειτουργίας της εγκατάστασης στις 13 Μαρτίου 2015. Χαρακτήρισε την κατάσταση «προβληματική» και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις δυο κυψέλες που έχουν κλείσει (1 και 2), την άμεση κατασκευή της μονάδας για τη συλλογή του βιοαερίου από αυτές τις κυψέλες και την άμεση κατασκευή λιμνοδεξαμενής για τη συλλογή των διασταλλαζόντων. «Πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυστηρά και ο ΦΟΔΣΑ να μας παραδώσει οριστικό πρόγραμμα των παρεμβάσεων ως την επόμενη Παρασκευή. Δεν είμαστε κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αλλά είμαστε υπέρ της ορθής λειτουργίας του, ώστε να πάψει να απειλείται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία», υπογράμμισε.

Δεν αντέχουν οι κάτοικοι

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Ασσήρου και των περιβαλλοντικών συλλόγων του Λαγκαδά.

Η εκπρόσωπος των κατοίκων της Ασσήρου, Στέλλα Δημητριάδου, είπε ότι «ζούμε με τη δυσοσμία καθημερινά, ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών είναι ανεπεξέργαστοι. Ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί και τα διασταλλάζοντα έχουν μολύνει τα χωράφια. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σαν μια κοινή χωματερή».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδείσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χάσαμε τη λίμνη Κορώνεια και μας φύτεψαν κι έναν προβληματικό ΧΥΤΑ. Που πήγαν τα λεφτά για τα έργα που προγραμματίστηκαν και δεν έγιναν; Οι παρανομίες είναι μεγάλες. Υπάρχει υπέρβαση ποσοτήτων στις κυψέλες 1 και 2 κατά 50% από το επιτρεπόμενο. Κάνω έκκληση να καταρτιστεί άμεσα ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου ατυχήματος. Το βιοαέριο είναι ανεξέλεγκτο και δε συλλέγεται. Σε μια τυχόν ανάφλεξη η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Αν πιάσει φωτιά θα έχουμε καταστάσεις χειρότερες κι από του 2006 στους Ταγαράδες».
voria.gr