Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Υπόθεση καταστροφής του γηπέδου στην Τερψιθέα


Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ παρατηρητικός για να αντιληφθεί την δραστική μεταβολή του τοπίου στην περιοχή της Τερψιθέας. 

Η θέση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου 5Χ5 έχει καταληφθεί από μεγάλες ποσότητες σκαμμένου εδάφους. Πρόκειται για το ένα από τα δύο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες της αθλητικής ακαδημίας «Έσπερος Τερψιθέας», το οποίο ξεριζώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες με σκοπό να χτιστεί στο ίδιο μέρος η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Η υπόθεση είναι πιο σύνθετη από όσο μοιάζει και το pmnews.gr σας παρουσιάζει μία αποτύπωση του ζητήματος.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Από το 1987 οι κάτοικοι της Τερψιθέας ζητούν την ανέγερση μιας εκκλησίας στην περιοχή τους, θεωρώντας ότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γειτονικούς ναούς. Το 2002, με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ορίστηκε ως κατάλληλος χώρος για το έργο το οικόπεδο Κοέν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμο, το υψηλό κόστος απαλλοτρίωσής του ανέστειλε τις διαδικασίες.
Από το 2009 επιλέχθηκε η προσωρινή λύση του εκκλησιασμού στο 3ο δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης, στο οποίο και εξακολουθούν να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι της περιοχής. Ακολούθησαν δύο απανωτές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες, αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, προκάλεσαν νέα σύγχυση. Μιας και ο χώρος των γηπέδων είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος, πάρθηκε απόφαση το 2012 να αποχαρακτηριστεί και στη θέση του να οριστεί ως χώρος πρασίνου το οικόπεδο Λάτση (654/2012). Οι κάτοικοι πλησίον του οικοπέδου όμως ξεσηκώθηκαν και υπέβαλαν ενστάσεις, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα απαιτούσε να πληρώσουν τελικώς οι ίδιοι. Το 2013 λοιπόν, έγιναν δεκτές οι ενστάσεις τους και δεν υλοποιήθηκε η τροποποίηση (486/2013).

Να σημειωθεί ότι σε δελτίο Τύπου σχετικό με το θέμα η «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά» αναφέρει πως ο Δήμαρχος, Διαμαντής Παπαδόπουλος, έτσι κι αλλιώς ουδέποτε προσκόμισε τα συμπληρωματικά στοιχεία που του ζήτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για την ολοκλήρωση του φακέλου της τροποποίησης (διαβάστε εδώ).

Η καταστροφή του γηπέδου

Αρχές Δεκεμβρίου του 2013 οι μπουλντόζες μπήκαν στο γήπεδο. Ο Κώστας Πάντσης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ευ Πόλις», έκανε αναφορά στην Περιφέρεια κι έπειτα από αυτοψία, στάλθηκε σήμα διακοπής οικοδομικών εργασιών από την Πολεοδομία Ευόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Πάντση, ενώ είχε κοινοποιηθεί το έγγραφο της διακοπής στο Δήμο, συνεχίστηκε παράνομα και αυθαίρετα η κατεδάφιση.

«Σε δυο μέρες μέσα καταστράφηκε όλος ο χώρος. Εγώ πρώτη φορά είδα τόση πολλή δουλειά», αναφέρει στο pmnews.gr o Κώστας Κουκουλίδης, τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας του Έσπερου Τερψιθέας. «Στην Ακαδημία μας υπήρχαν 170 παιδιά και τώρα είναι στα χώματα. Το ένα γήπεδο που απέμεινε δε μας χωρά όλους και γύρω στα 40 παιδιά έφυγαν από τον Έσπερο. Άλλα σταμάτησαν εντελώς το ποδόσφαιρο, άλλα πήγαν σε άλλες ομάδες», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου στην περιοχή των Αμπελώνων. Σύμφωνα με τον κ.Κουκουλίδη, ο Δήμος υποσχέθηκε στον Έσπερο ότι θα έχει την προτεραιότητα σε αυτό.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Με το γήπεδο να παραμένει κατεστραμμένο και τις εργασίες για την ανέγερση της εκκλησίας να αδυνατούν να ξεκινήσουν, πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου. Η εισήγησή του αντιδημάρχου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρη Φερενίδη, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Θέλουμε στο συγκεκριμένο χώρο εκκλησία ή δε θέλουμε; Σήμερα αυτό θα αποφασίσουμε», τόνισε ο κ. Φερενίδης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με τη διατύπωση ενώ η κύρια ένστασή της επάνω στο ζήτημα ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου χωρίς την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο πάτερ Βασίλειος, ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Λουκά Σταυρούπολης, τοποθετήθηκε με σκοπό να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Χαίρομαι που όλοι συμφωνείται να ανεγερθεί η εκκλησία. Να αναθέσετε σε μια επιτροπή το θέμα και να ξεκινήσει η διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει», είπε ενώ ανέφερε εμφατικά ότι «προεκλογικά δε θα γίνει τίποτα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα της τροποποίησης, με την αντιπολίτευση να επιμένει να προχωρήσουν όλα νομότυπα.

Όπως και να ‘χει, για τους ανθρώπους του Έσπερου το «ζουμί» της υπόθεσης περικλείεται σε μια φράση. «Δε γκρεμίζεις μια εκκλησία για να φτιάξεις μια άλλη», λένε εκείνοι που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των παιδιών μέσω του αθλητισμού.
pmnews