Καθώς οι τράπεζες έχουν κλειστεί στο καβούκι τους και για να δώσουν επιχειρηματικό δάνειο θα πρέπει να κατέβει ο Θεός, οι Έλληνες το έχουν ρίξει σε χαμηλού κόστους επενδύσεις. Έτσι επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια.
Η εστίαση και η ένδυση συγκράτησαν την κερδοφορία τους παρά την κάθετη πτώση του τζίρου τους. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι λιγότερες συγκριτικά παραγωγικές επιχειρήσεις (λιγότερο του 20%) απασχολούν άνω του 70% των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Καθημερινή οι κύριοι λόγοι για αυτού του είδους τις επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι:
1. Η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης. Τα ποσοστά απόρριψης των δανείων στην Ελλάδα ήταν πάνω από 50%.
2. Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση εξαιτίας των προγραμμάτων διάσωσης. Αυτό είχε ως συνέπεια να μπορούν να «βγουν» εύκολα στις αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις αφού δεν είχαν εγγυήσεις ή τις αποκτούσαν πολύ ακριβά.
3. Όσοι τα κατάφεραν στις εξαγωγές αναγκάστηκαν να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.
4. Η απότομη αύξηση της ανεργίας και η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης δεν άφηναν περιθώρια για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου ή γνώσης