Γίνεται να συνδυαστούν στέμματα σε διαγωνισμούς καλλιστείων, μία σφυρίχτρα, ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών και η... Πολεμική Αεροπορία; Κι όμως γίνεται, αρκεί να έχεις απέναντί σου τη Βανέσα Μαραγκού!!!
Την πολυπράγμονα εντυπωσιακή ξανθιά κοπέλα που, μετά τις... νεανικές της διακρίσεις σε τοπικούς διαγωνισμούς καλλιστείων και τις σπουδές της που ακολούθησαν στα ΤΕΦΑΑ, κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία «εκμεταλλευόμενη» τα μόρια από τις νίκες της στους δρόμους μετ' εμποδίων των πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Επίσης, έχει γίνει και καθηγήτρια πρώτων βοηθειών, αλλά και διαιτητής ποδοσφαίρου.
Στο ευρύτερο ελληνικό κοινό έγινε γνωστότερη με τη διάσωση στην οποία πρωταγωνίστησε εντός γηπέδου τον χειμώνα που μας πέρασε.
Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφερόμαστε στο περιστατικό στην αναμέτρηση Σαρωνικού - Διονύσου, στο γήπεδο Ανάβυσσου, όταν ο ποδοσφαιριστής Ζουμπουρλής των γηπεδούχων έπεσε στο χορτάρι έπειτα από σύγκρουση με αντίπαλό του και γύρισε η γλώσσα του. Η Βανέσα άφησε τη θέση της και έσπευσε να βοηθήσει, με την παρέμβασή της να αποδεικνύεται σωτήρια.
«Η διάσωση είναι πια μια ρουτίνα για εμένα. Ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω σε τέτοιες καταστάσεις και ήμουν σίγουρη για ό,τι έκανα. Βέβαια φοβήθηκα, όμως ευτυχώς όλα πήγαν καλά.
Κι εκείνο που με ικανοποιεί είναι πως ξέρω ότι με την παρουσία μου στο γήπεδο αισθάνονται ήσυχοι και οι άνθρωποι των ομάδων, αφού ξέρουν πως θα αντιμετωπίσω κάτι κακό, αν συμβεί» δηλώνει στην «Espresso» η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών στη σχολή υποβρύχιων καταδρομών.
Κι όταν λέει «ρουτίνα», η Βανέσα το εννοεί. Οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις διάσωσης είναι πάμπολλες. Στους σεισμούς της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2009, όταν η Ελλάδα είχε στείλει αποστολή, στις φωτιές της Ηλείας, στην πτώση του αεροπλάνου της εταιρίας Ήλιος και σε πολλά ακόμα.
«Έχω βρεθεί σε πάρα πολλές τραγωδίες. Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Από μικρή έχω μάθει να βοηθάω τον κόσμο. Έχω πρότυπο τον πατέρα μου, που με μεγάλωσε μόνος του, καθώς η μητέρα μου πέθανε ενώ ήμουν πολύ μικρή. Μου έχει προσφέρει τα πάντα και στερήθηκε πολλά για εμένα. Τον έχω σαν πρότυπο, εκείνος με έμαθε να βοηθάω τον κόσμο».
Η Βανέσα δεν αρνείται ποτέ προτάσεις να αγωνιστεί ως διαιτητής για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Στις μέρες μας είναι ακόμα πιο αναγκαίο να είμαστε αλληλέγγυοι. Όπου κι αν μου πούνε, θα πάω. Με γεμίζει χαρά να προσφέρω».
Η ΕΠΟ φέτος διοργάνωσε τον πρώτο τελικό Ελλάδας στο beach soccer και η Βανέσα ήταν η ρέφερι της αναμέτρησης: «Το χάρηκα πάρα πολύ. Η διαιτησία είναι μέρος της ζωής μου πλέον» λέει.
Σφυρίζει σε γήπεδα που «βράζουν»
Όσο για το πώς προέκυψε η διαιτησία, η Βανέσα εξηγεί στην «Espresso»:
«Σε μια συζήτηση που είχα πριν από καιρό με μια άλλη διαιτητή, μου είπε πως διαθέτω τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζονται για να ασχοληθώ με τον χώρο.
Πως είχα την απαιτούμενη κίνηση λόγω χορού (σ.σ.: έχει κάνει 12 χρόνια και έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς), τη φυσική κατάσταση λόγω πρωταθλητισμού στον στίβο και την αντίληψη της πειθαρχίας, λόγω του στρατού.
Και κάπως έτσι δοκίμασα και τελικά μου άρεσε. Με τη διαιτησία μπορώ να συνδυάσω τον αθλητισμό με τη δουλειά».
Και πώς τα καταφέρνει με τόσους άνδρες στο χορτάρι, αλλά και στην εξέδρα;
«Στο γήπεδο λειτουργώ όπως στον στρατό: πρέπει να διατηρήσω την πειθαρχία και έτσι να κερδίσω τον σεβασμό των παικτών. Στο ποδόσφαιρο είναι ελάχιστες οι κοπέλες γενικά, όχι μόνο στη διαιτησία. Ακούνε για γυναίκα διαιτητή που έχει συμμετάσχει στα καλλιστεία και περιμένουν να αντιμετωπίσουν κάτι διαφορετικό.
Ο χαρακτήρας μου όμως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Περίεργοι, βέβαια, υπάρχουν παντού. Αλλά έχω καταφέρει σε γήπεδα που συνήθως “βράζουν” να χαίρονται που σφυρίζω εγώ. Άλλωστε πιστεύω πως οποιοδήποτε παιχνίδι μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Το παν είναι η σωστή διαχείριση. Όταν βέβαια επαναλαμβάνεις ένα λάθος, δεν δικαιολογείσαι».
(ESPRESSO 14/11/2013 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ)