Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Όχι άγχος!!!Όχι νευράκια!!!Καλή εβδομάδα....


Εγκεφαλικό: τι είναι, πως μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευτεί εν μέρη
Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού μπορούν να είναι τραγικές. Mπορεί να οδηγήσει σε αναπηρική καρέκλα, εν μέρει σε παράλυση. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο; 

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή στον καθένα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Μια εμπειρία που κανένας δεν θα ήθελε να βιώσει. Μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια και πόδια, παράλυση του προσώπου και της γλώσσας είναι ορισμένοι από τους προπομπούς ενός εγκεφαλικού.
Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικοί: Το 80% όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό ανήκουν στην κατηγορία του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού ή αλλιώς αποφρακτικού επεισοδίου. Είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν.
Η άλλη περίπτωση είναι η εγκεφαλική αιμορραγία ή αλλιώς τα αιμορραγικά επεισόδια, οταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης.
Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το άγχος, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποθεραπεία ενός εγκεφαλικού είναι η κρανιοτομή, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να έχει περισσότερο χώρο. Η κρανιοτομή ανακουφίζει την πίεση εντός του εγκεφάλου (ενδοκρανιακή πίεση) με την απομάκρυνση του κατεστραμμένου ή πρησμένου τμήματος του εγκεφάλου που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική τομή και η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι παράλυτοι, δεν μπορούν να μιλήσουν και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται ένας προσωπικός συνοδός στους ασθενείς. Ένας συνοδός οργανώνει και κανονίζει τα ιατρικά ραντεβού, προσέχει έτσι ώστε ο ασθενής του να πάρει τα φάρμακα του και έχει γενικά μια εποπτεία. Δυστυχώς υπάρχουν σήμερα μεγάλα κενά στο πεδίο της φροντίδας ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.